Van medewerker tot mede-eigenaar bij Infi

In het nieuws

Uniek moment in de geschiedenis van Infi… Onze waarmakers worden mede-eigenaar! Samen de toekomst bepalen én nog meer meeprofiteren van goede resultaten. Waarom eigenlijk? Patricia vroeg onze directeur Daniel het hemd van het lijf.

Waarom medewerkersparticipatie?

Daniel: “Wat het ondernemerschap voor mij zo leuk maakt is het gezamenlijk naar een doel toe werken. Ik verbaas me dan ook altijd over ondernemers die hun bedrijf aan het laten groeien zijn, terwijl het lijkt alsof ze een strijd voeren met hun personeel. Bij Infi hebben we altijd gezegd dat we het met z’n allen doen. Hoe meer we het gevoel hebben dat het ons bedrijf is, hoe leuker ik het heb. Ik vond het nu tijd om dat ook terug te laten komen in de formele structuur van het bedrijf. De informele invloed die er reeds was nu ook echt formeel maken.”

Hoe heb je dit gerealiseerd?

Daniel: “Begin van het jaar heb ik eerst een sanity check gedaan. Zaten mensen hierop te wachten, en was hier ook echt interesse voor? Het antwoord daarop was ja. Toen hebben we SNPI aangehaakt, een partij die gespecialiseerd is in duurzaam aandeelhouderschap. Daarna volgt een traject van heel veel papierwerk en dingen regelen. En niet vergeten om soms de plannen en voortgang te delen met de medewerkers om te kijken of je nog op goede weg zit. Dan ben je al snel een jaartje verder, en dan worden de stukken ondertekend! Als je weet dat je medewerkersparticipatie wilt én de mensen in je bedrijf erop zitten te wachten, dan is het vooral veel regelwerk en dan is het fijn om een partij aan te haken die er verstand van heeft.”

Wat betekent dat in de praktijk? Wat gaat er veranderen?

Daniel: “Qua transparantie verandert er niet zoveel, want we zijn al heel transparant. Ik hoop wel dat iedereen zich nóg meer verbonden voelt met het bedrijf nu ze ook mede-eigenaar zijn. Ik denk dat er in de praktijk niet zoveel verandert. Sommige medewerkers zullen misschien nu nog meer interesse hebben in de cijfers, maar het inzicht en transparantie daarover was er altijd al. Het is grotendeels een formalisatie van eigenaarschap en invloed dat informeel al bestond.”

Wat voor impact heeft dit op het bedrijf?

Daniel: “Vanuit bedrijfsperspectief verlies je wat vrijheid. Het bedrijf kan bijvoorbeeld niet zomaar verkocht worden of er kan niet zomaar een nieuwe directeur aangesteld worden. Certificaathouders hebben daar nu ook inspraak in. Ik ben er wel echt trots op dat we het bij Infi niet moeilijk vinden om macht te delen. Ik denk dat dit iets is wat ons écht onderscheidt van andere bedrijven. Als ik niet een deel van de controle uit handen geeft aan Infi’s medewerkers, worden ze nooit echt onderdeel van het bedrijf!”

Medewerkers worden certificaathouders

In december 2018 heeft Infi een schenking gedaan aan medewerkers in de vorm van certificaten. Dit is geen eenmalige schenking, ook alle nieuwe medewerkers krijgen certificaten. Daarnaast hebben medewerkers de mogelijkheid om certificaten bij te kopen. De prijs van een certificaat is laag gehouden om de aankoop toegankelijk te maken. Iedereen die certificaten heeft, heeft een stem. Die worden gebundeld via een Stichting Administratiekantoor (STAK). De hoeveelheid certificaten die iemand bezit, staat los van de hoeveelheid zeggenschap. Die is voor iedereen gelijk. Maar, hoe meer certificaten, des te meer een medewerker kan delen in de winst door middel van dividenduitkering. In het STAK-bestuur nemen alleen medewerkers plaats en geen aandeelhouders of MT-leden.

Een afspraak maken bij ons op kantoor of wil je even iemand spreken? Stuur ons een mail of bel met Jolanda.